Anmeldelse af Unifi Protect fra Ubiquiti

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

UniFi Protect er et kamera- og videostyringssystem designet til at konfigurere overvågningsinstallationer samt give dig adgang til de optagelse hendelser på en let og overskuelig måde hvad enten du benytter en computer el. f.eks. smartphone.

Unifi Protect virker på den måde at man skal have anskaffet sig enten en UniFi Dream Machine Pro (UDM-Pro), UNVR eller Cloud Key Plus (UCK-G2-PLUS) der alle tre virker som en netværksvideooptager (NVR). Hvor jeg personligt selv anvender og anbefaler Cloud Key Plus til dette formål. Særligt hvis du ikke ønsker netværkshåndteringsdelen men blot videoovervågning. UDM-PROén er også en fin løsning men foretrækker at videoen-delen er hurtig at udskifte og det er lige som med en alt-i-en printer. Går den i stykker så mister man lige pludseligt mange funktioner.

Mit setup og hvad der skal bruges er:

 • Cloud Key Plus (Den alm. Cloud Key, altså uden plus kan ikke bruges til dette formål).
 • 15-30 meter udendørs ethernet kabel. Cat6 er mere end fint.
 • Et eller flere overvågningskameraer. (Jeg bruger G4 Pro i dette eksempel men G3 Flex virker mere end fint).
 • Samt en masse tid til trækning af det nævnte ethernet kabel.

Kort opsætningsinfo:

Nu er det her heldigvis ikke en guide i opstæningen men det første vi skal gøre er, at trække kablet fra hvor man ønsker at montere ens valgte videoovervågningskamera ind til hvor ens nærmeste switch er placeret. Bruger du f.eks. routeren var din ISP (f.eks. Hiper el. Fastspeed) skal du trække kablet hertil og sætte den i en ledig port.

Nu skal du tilslutte din Cloud Key på samme LAN-netværk (samme vlan). Bruger du ISP-routeren, så sæt et ethernet kabel fra denne ind i Routeren.

Lige meget hvad udstyr du bruger skal du altså have to enheder tilsluttet din router, switch osv. - Gælder selvfølgelig ikke hvis du har en UDM-Pro.

Nu er det bare at vente på, at din Cloud Key bliver startet op og du vil dernæst kunne se den IP-adresse i dens mini-LCD skærm du blot skal indtaste i din valgte browser (f.eks. Chrome) og så er du mere eller mindre i gang efter du har oprettet login mv.

Hvordan virker det så fra en computer:

Faktisk ganske glimrende og er utrolig let at bruge og fordelen ved Unifi Protect sammenlignet med diverse andre overvågningsløsninger er, at der hele tiden kommer nye funktioner til og der er ingen månedlig udgift.

Ligeledes deler du f.eks. ikke data med Verisure og hvad der ellers findes. Du kan vælge om Unifi Protect kun kan tilgås fra lokalnetværket el. gennem deres Cloud Løsning som gør, at du kan følge med fra din smartphone og få notifikationer ved bevægelse. Med andre ord. Du har næsten helt selv styringen over det hele.

Det første vi ser efter login, på dette test setup er: (hvor jeg har adopted 1x G4).

Her får vi et godt overblik over de seneste hændelser opdaget af alle de tilknyttede (adopted) sikkerhedskameraer.

Som set ude til venstre for vi adgang til en god bunke af nyttige funktioner. Bl.a. 'Devices' der giver indblik i de kameraer som er -linked- og vi kan her tjekke, om alle er online som de skal være. Vi får også adgang til en 'Live-View' som give en samlet live-visning med alle feeds der er tilgængelige og disse kan justeres indtil man synes ens visning er som ønsket. Man kan endda sammenkoble flere Cloud Keys så har man f.eks. et sommerhus eller "location 2" vil man kunne holde øje med begge på samme tid. Og ellers så er det mest nyttige af det som er tilbage 'Events' og 'Timelapse' der gerne skulle give mening selv uden forklaring.

Nå, nu hvor vi er ved at komme ind på Events, så har vi en undermenu der hedder 'Smart detections' og den fanger alt hvad der ligner personer og giver os et fint overblik over de som kommer og går ud af hoveddøren som set herunder:

Og det fungere bare hver eneste gang :-).

Og hvordan så fra en smartphone:

*Bemærk at deres app er at finde til Android and iOS så gælder også diverse tablets mv.

Har faktisk ikke en finger at sætte på deres App heller. Eller jo, benytter man sig af deres cloud-funktionalitet og vil se f.eks. live visning på farten. Så kan det somme tider tage en mindre kaffekop at få skabt forbindelse men sker heldigvis yderst sjældent trods 1000/1000-forbindelse med fast IPv4 og de nødvendige porte er åbnet op.

Andet træls at nævne er, at man unden nogen logik kan starte appen op og så er man logget ud til trods for man har brugt den flere gange inden for de sidste 24 timer. Kan så være det f.eks. er bedre på iOS?...

Appen giver faktisk adgang til helt de samme funktioner som sad vi fra en computer dog er de mere "rørt" sammen så 'Events' bliver her blandet sammen med 'Smart Detection' hvilket fungere helt fint men man skal lige vænne sig til, at menuerne ikke virker på samme måde.

Man får i øvrigt fine notifikationer på ens smartphone hvor appen er installeret. F.eks. når smart detection har "fanget" en person.


G4 Pro - Dets optiske zoom

Udover at man på Unifi Protects kameaer kan opsætte bevægelses og privacy zoner mv. så har G4 Pro optiks zoom som rækker lang såfremt man har behov for det. Eksempel kan ses her:

Lyden er i øvrigt knivskarp. Bemærk eksemplet er med video i 720p så med 4k kvalitet som G4 Pro understøtter bliver billedet endnu mere skarpt og detaljeret.


Det negative:

 1. Pixel-baseret detection af bevægelse giver en del fejl-notifikationer på trods af, at man sætter følsomheden ned. Selv spindelvæg hvor en æderkop kraver rundt er nok til at give notifikationer en hel nat.
 2. Automatisk opdatering kan give lidt driftforstyrelser og fejl så at sætte den til manuelt og så selv opdatere én gang hver anden uge kan anbefales.
 3. Cloud-funktionen er ikke altid lige hurtig for ikke at tale om stabil. - Man kan også let opleve at blive "kastet af" hvorefter man skal starte appen op forfra.
 4. HDD-pladsen bliver hurtigt fyldt så enten skal man kun optage når noget er i bevægelse eller også skal man købe sig en stor hdd og udskifte den, som følger med.
 5. SSD gør brugeroplevelsen bedre og events mv. er hurtig at gå igennem men en 4-6 TB SSD er utrolig dyr...

Det særligt positive:

 1. Intet abonnement og ingen begræsninger ift. funktioner. Eneste udgift efter køb er udskiftelsesprisen når noget går i stykker.
 2. Ingen begræsning ift. antallet af tilknyttede brugere. F.eks. kan et familiemedlem få adgang til alle el. udvagte kameraer i den uge hvor man er på ferie.
 3. Gratis smart-detection så man kun får besked når en person "fanges" og ikke en eller edderkop. NB: *Virker dog ikke altid men størstedelen af tiden.
 4. Hvor meget sølvpapirshatten skal ned over hovedet kan man mere eller mindre selv bestemmer men en rækker funktioner må man vinke farvel til.

Køb eller køb noget andet...

Bare det at når udstyret at købt så er der intet månedligt abonnement må være det som taler mest for Unifi Protect og andre "gratis løsningen" vil så i stedet tage sig betalt for 'smart detection' -funktioner. Denne smart detection er dog ikke så smart endnu som mange andre overvågningssystemer. Bl.a. kan den endnu ikke kende forskel på bare en person og en person med en pakke som Google Nest er gode til.

Andet gode alternativ som jeg ser det er Arlo men det virker kun fint til hjemmebrug uden det skal lyde forkert.

På det Unifi Protect der er taget i brug snakker vi 6 kameraer (1x G4 og resten er G3 Flex) der ikke koster en krone andet end strøm og så anskaffelsprisen. Så jeg vil sige unifi protect for et stort GODKENDT.

Helt klart en fin overvågningsløsning og slår man cloud-funktionen fra og kan nøjes med, kun at gennemgå overvågningen lokalt og ikke har behov for notifikationer på farten. Ja så er dette setup meget privacy-focused.

Jeg vil dog aldrig have nogle af disse inden for huset vægge just-in-case men det er så lige meget hvor sikkert løsningen angiveligt er. Særligt hvis det kan optage lyd som Unifi Protect også har understøttelse af.

TECH reviews

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).