GA gør det selv 01: Sådan ranker du bedre ved brug af Google Analytics

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Efter mere end ni års brug begynder man at kende GA ganske godt men der skal faktisk ikke meget til, før du selv kan få utroligt meget gav af Google Analytics. Det nemmeste er at smide 2.000-65.000,- efter et bureau men det få du ikke lært meget af samt er min egen personlige erfaring, at de sjældent går lige så meget i dybden som du selv vil gøre.

Vil det så sige at du let kan smide diverse webbureauer på porten? Nej eller måske jo, men der skal godt nok MANGE år til. Webbureauer tager sig godt betalt og ofte for få handlinger. De starter ud med at lave en masse for det som et tidligere web -bureau har lavet, er sjældent godt nok hvis ikke ligefrem "pivringe" og det er fair nok, for at rydde op i andre tweaks og mindre heldige tiltag kan være ret så "øv" men når først ændringer er foretaget og alt begynder bare at have en fornuftig ROAS osv, ja så laves der ikke meget om man kaster et lille eller stort beløb afsted.

Hvorfor findes der så mange bureauer og hvorfor skyder der nye op hele tiden?

On-page SEO / Off-site SEO (Link building) er svært at tjekke op på for f.eks. en alm. webshop-ejer samt kan resultatet først rigtig ses mange måneder efter hvis ikke et-to år efter. Ligeledes er f.eks. Google´s, lad os kalde dem sælgere... glade for bureauerne for de hiver så store summer penge ind, til Google, at det er svært at begribe og bureauerne skal også op på et vis forbrug (af deres kunders penge) for at tilknyttet en fast kontaktperson. Derfor handler det om, særligt hos de små, at bruge en god portion for at nå hertil.

Hvad kan bureauerne som du ikke kan?

Er du helt ny i gamét, så en masse. Har du styr på tingene og sat med dem længe, så intet. Fordelen ved et bureau er at de ofte er mange og så er der én, som er god til én ting, og en anden person, som er god til noget andet. Én kan f.eks. være super god til budjustering i Google Ads men hvor du måske vil justerer på hver vares pris, f.eks. 0,25 øre ned, så vil de sige -10% for f.eks. computere og +10% for smartphone og tablets. Dvs. de går sjældent i dybden pga. tid... Nå, nok gammelmandsbrok...

PS. Beklager hvis jeg mumler hist og pist. Der er så meget at skrive men jeg, pga. tid laver blog-indlæg som er skriv, drop fejlretning og publicér ;-).


01. Lad os begynde at få set på GA / Google Analytics.

*Jeg tager udgangspunkt i, at du allerede har fået oprettet dig samt at dit tracking script er aktivt. Husk at du ofte kan finde et add-on/modul til dit valgte CMS eller e-commerce platform.

Lad os så kommer i gang hvor du allerede nu kan begynde at gøre en forskel.

Det vi skal er at bevæge os under Adfærd -> Adfærdsflow. Dette er ikke det mest spændende sted men alligevel et fint startsted. Det som der er spændende er de to første kolonner.

Som set herover kan vi bl.a. se den besøgendes første landingsside og det kan vi se lidt bedre her:

Det "/" fortæller os er, at der her er tale om forsiden (dit, domæne.tld, tld = f.eks. .dk) og ser vi med det samme til højre og holder musen over det røde område kan vi se, at afvisningsprocenten er 53,5%

Allerede her har du meget at arbejde med for din forside (altså "/") er alt for ringe til at indfange og fastholde.. Men hov, hvordan kan vi konkludere dette allerede? Jo fordi deres session er stoppet og de derfor ikke har klikket sig videre på nogen interne links. Plus, og dette er vigtigt at have i baghovedet. Dem der lander på din forside, altså "/" har typisk søgt på dit virksomhedsnavn hvilket vil sige, at de er MEGET interesseret i at se hvem du/hvad i kan men du fik dem ikke i mål, ikke engang 2%. Allerede nu skal du begynde at tænke over, om dit above-the-fold er interessant nok.

... Da du ofte har det samme logo og den samme menu bør du allerede nu tænker over, om det kan gøres bedre for allerede nu fortæller forsiden ("/") dig, at noget i toppen kan være bedre, MEGET bedre.


02. Nu skal vi have kigget på Afvisningsprocent / bounce.

Gå under Adfærd (her er du allerede hvis du har kigget på mit første punkt) -> Websiteindhold -> Alle sider.

  • Husk at du med stor fordel kan ændre antallet af rækker til f.eks. 100 nede i bunden så du får et lidt bedre overblik.

Klik nu på Afvisningsprocent som set her:

Gør du f.eks. brug af Facebook (med eller uden FB Pixel), så vil der kommer en lang række kryptiske URLér hvor afvisningsprocenten typisk er 100% og her går du bare videre til næste side indtil URL-adresserne ude til venstre begynder at give mening som set herunder:

Det vi kan se ude til højre under afvisningsprocent er, at den på de "normale" sider (URL´S) starter ved 92,31% og i bunden af billedet ender på 62,50%. Og hvad får vi så ud af dette? Jo at der er en masse ejeren selv og webbureauer har undladt at fokusere på. Netop at kan du forbedre alt bounce, altså afvisningsprocenten så vil du/i stige i organisk placering hele siden bred, hvis man kan sige det sådan da du så fortæller, at hele dit websted er blevet mere interessant for den enkelte som har brugt, det-og-det søgeord for at finde vejen forbi.

Hvad skal vi så gøre i denne forbindelse?

Jo du skal simpelthen sætte dig et mål som hedder f.eks. max. 50% afvisning på hver eneste side. - Jo lavere et mål du sætter, jo mere arbejde skal der til. Dvs. du skal ind på hver enkelt landingsside og nu skal du i gang med at forbedre tekst, måske gøre den meget længere, udskifte eller forbedre diverse grafik samt måske tage nogle nye billeder fra lageret osv. Split-test gerne en måned med én ting og efterfølgende måned med, hvor billederne f.eks. er byttet rundt og se hvad der virker bedst ift. mindst mulig bounce/afvisningsprocent. Dette er der super meget arbejde ved og derfor gør bureauerne det ikke. - Det her er en super vej til langt bedre -rank- og så er den gratis hvis man ser bort fra tiden der skal bruges.


... Der kommer mere i del 02, som kommer på et eller andet tidspunkt!

SEO / Link Building

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


  1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
  2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
  3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
  4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
  5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
  6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
  7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
  8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
  1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
  2. Google IT Support Professional Certificate.
  3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
  4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
  5. Hootsuite Social Marketing Certification.
  6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
  7. Google Analytics for Power Users.
  8. Google Shopping ads Certification.
  9. Google Ads Search Certification.
  10. Google Analytics for Power Users.
  11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
  12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
  1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).