Lær at bruge et mirrorless kamera på 30 sekunder (Fuji-edition)

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Denne mini-guide er tiltænkt elever og ansatte på HHFVUC (Herning HF og VUC), sammensat på 20 minutter.

💡
Andre vil sikkert også kunne få gavn af at læse denne, hvilket er derfor at du finder den her. Særligt hvis du er "ny" og ønsker at tage lidt bedre billeder end du måske ellers ville. Bemærk at den første del omhandler et Fuji-kamera.

01). Tænd kameraet som set herunder.

Dette billedes ophavsret er Fuji´s egen og taget fra deres manual.

02). Sørg for at kameraet er indstillet korrekt (Dvs. alt er sat til ”Auto”).

*Huskeregel: S-A-0.

03). Sørg for objektivet er indstillet korrekt.

*Øverste ”skydeknap” skal stå til ”A”, OIS = On og den lille roteringsknap på kameraet ”S”.

04). Hold shutter-knappen halvt ned i 1-2 sekunder, inden du presser den helt ned for at tage billedet. Så sikre du dig at fokus bliver som tiltænkt. *Shutter-knappen er den knap, billedet tages med.

Så er du faktisk klar!


Nyttig viden:

Fokus.

Den ”hvide kasse” styrer, hvad der skal være i fokus (Det som bliver mest skarpt). Denne kan flyttes ved at bruge ”rockeren” ude til højre der f.eks. kan presses opad for at flytte fokus-”kassen” op.

Brug med fordel -rule of thirds-  til ca. halvdelen af billederne.

Rule-of-thirds gør brug af grid-visningen som du måske kender fra din smartphone og sikre at dine billeder bliver bedre. Sørg for at grid-visningen går over emnet du tager af, i en af siderne. Som set på næste side…

Rettighedsholder til lånte billede: Universal Pictures (presents) Amblin Entertainment (presents) Legendary Entertainment (in association with) Dentsu (presented in association with) Fuji Television Network (presented in association with) The Kennedy/Marshall Company (A Colin Trevorrow Film)

Andet nyttigt:

· Grid-visningen er ikke standard og er indsat via en custom-visning. Skulle denne være slået fra kan den blive slået til igen nede i IT.

· Histogram er slået til i kameradisplayet og kan give indblik i om noget er under/over -belyst og i så fald, hvilket. Kan du formå at lave et bjerg som set herunder vil billedet næsten altid være lige i øjet.

Histogramét stammer fra Fuji´s egen manual.

· Kameraet er ganske egnet til video og kan sættes i videomode ved brug af rotationsknappen øverst til venstre, på toppen af kameraet. Bemærk at da kameraet er et lille ”run-and-gun”-kamera er der en begrænsning på 10 minutters video af gangen hvorefter optagelse skal startes igen. *Hvis lidt nerdy, sæt FPS til 24 (23.976) og shutterspeed til 1/50 for mest muligt cinematic look.

· Kameraet er købt med kit-objektiv. Dvs. ikke supergodt men hellere ikke piv-ringe. Hav derfor i baghovedet, at lysmængden der lukkes ind forringes… i takt med der zoomes ind, hvilket er normalt. Zoom derfor kun hvis nødvendigt.

· Et ”underbelyst” billede er bedre end et overbelyst ift. at kunne få alle detajler med. Dvs. et mørkt billede er bedre end et lyst hvis man ikke kan få et billede lige i ”skabet”. – Kan reddes med software.

· Kameraet kan holde til en anelse vand (støvregn) men ikke at blive ”dumpet” ned i en balje med vand. Undgå bl.a. en stand såfremt det blæser da de flyvende sandkorn ved skade glasset i objektivet medmindre man er meget forpasselig med hvordan man ”står”.

HHFVUC

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).