Microsoft PowerToys - Skal, skal ikke?

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Microsoft selv skriver at deres PowerToys er et sæt hjælpeprogrammer tiltænkt at skulle forbedre produktiviteten hos superbrugerne og strømline deres Windows-oplevelse. MS PowerToys tillader dig altså at få mere fart på ift. en række opgaver du ellers vil skulle bruge mere tid på og nogle vil bestemt give mening som privatperson så lad os da prøve at kigge nærmere på nævnte.

Først, lad os få hentet PowerToys. Det gør vi her:

 • https://aka.ms/installpowertoys
 • ...Eller du kan indtaste winget install Microsoft.PowerToys --source winget i din PowerShell. Så vil det se sådan ud når installeret:
  wt-powershell-get-powertools-using-winget

Lad os nu se om det gik som forventet, det gør vi hurtigst ved at søge efter noget alá powera...

Så langt så godt :-).


Lad os så se hvad vi faktisk kan...

 • Altid øverst / Always on Top. - Giver dig mulighed for at fastgøre vinduer oven på alle andre vinduer ved brug af genvejstasten Win+Ctrl+T.
 • Hold vågen / Awake. - Hold din computer vågen uden at du skal ind og lave ændringer i strømstyringsplanen.
 • Farvevælger / Color Picker. - Farvevalgsværktøj som kan aktiveres ved brug af genvejstasten Win+Shift+C. Virker utroligt godt og så kan man jo afinstallere Just Color Picker el. bruge Photoshop lidt mindre.
 • Smartzoner / FancyZones. - "Vinduehåndtering" der faktisk virker ganske godt og yderst nyttigt når man finder ud af hvordan tingene virker bedst for en selv.
 • Stifinder add-ons / File Explorer add-ons. - Giver dig forhåndsvisningsrude for SVG-filer (.svg), markdown (.md) og PDF-filer hvilket gør ens overblik en anelse bedre i mapper fyldt med diverse filer.
 • Billedresizer / Image Resizer. - Windows Shell-udvidelse til hurtigt at ændre størrelse på billeder. Alt du skal er at højreklikke på det ønskede billede og du kan endda gøre det på flere, på samme tid. Har du f.eks. altid brug for 1200x800? Ja så kan du gøre dette på alle dine billeder med få klik. Fedt faktisk!
 • Keyboard Manager. - Tilpas dit tastatur og/el. lav genvejstaster til de ting du lige står og mangler uden andet software er nødvendigt.
 • Mus-hjælpeprogram / Mouse utilities. - Diverse tilpasningsmuliger ift. din markør og så er der en god find-min-mus funktion med spotlys der aktiveres ved hurtigt at taste Ctrl-knappen to gange.
 • PowerOmdøb / PowerRename. - Masseomdøbning af filer, multi-søgning og udskiftning af filnavne samt har denne diverse filter-funktioner.
 • PowerToys Kør / PowerToys Run. - Søg i dine applikationer hurtigere. Her skal du bruge genvejstasten Alt+Mellemrum og så er det bare at begynde at skrive.
 • Genvejsguide / Shortcut Guide. - Viser dig de mulige genveje (ikke særligt spændende).
 • Mute for videokonference / Video Conference Mute. - Hurtig måde til globalt at "mute" både din mikrofon og kamera ved brug af genvejstasten Win+Shift+Q, mens du er i gang med et konferenceopkald. Dette virker uanset hvilken applikation som er i fokus.

Lad os så se lidt nærmere på det som jeg personligt finder super nyttigt.

Altid øverst / Always on Top
windows-powertoys-app-pin-on-top-1

Yderst brugbart hvis du f.eks. kun benytter en enkelt skærm, har brug for at en mail står "åben" mens der skrives i en Word-fil. Den "pinnede" app for en ramme rundt om sig så man ikke er i tvivl om, hvad man har foretaget sig samt er det muligt at tilpasse denne og så kan man selvfølgelig ekskluderede appikationer.

Hold vågen / Awake
windows-powertoys-keep-awake-function-powerplan-screenawake
Nyttig hvis man er til en "klimavenlig strømstyringsplan" men af og til har brug for, at ens computer ikke "lukker ned"... Slip for at skulle ind og ændre el. tilpasse i en strømstyringsplan.

Farvevælger / Color Picker
windows-powertoys-color-picker-test-example
Brug genvejstasten Win+Shift+C og nu er det bare at bevæge musen over det, som du ønsker at se farvekoden for. Ved at venstreklikke med musen vil du få et vindue frem hvor du bl.a. kan kopiere farven som hex. Der er også mulighed for at tilpasse så du bl.a. får CMYK-farverne i stedet eller under de andre output-metoder.

Smartzoner / FancyZones
windows-powertoys-fancyzones-make-grid
Opdel dine vinduer på en sådan måde at du selv synes at det giver super god mening. Lader dig hurtigt blive mere produktiv.

Billedresizer / Image Resizer
windows-powertoys-resize-images-bulk-edit
Rigtig brugbart hvis man f.eks. har 100 billeder der alle skal ændres til bl.a. 1200/600 pixels og man ønsker at komprimere dem så de fylder mindre. Komprimeringen er langt fra så god som f.eks. Imagify med deres maksimal billedkomprimerings engine men fin.


Nå, Microsoft PowerToys kan let anbefales til enhver og når først ens tilpasninger sidder "lige i skabet" så er mange af tingene ret så nyttige for en lettere og hurtig hverdag. Særligt Smartzoner / FancyZones er yderst brugbart. Opret en slags grid til dit editor/kode-behov, en til dit grafiske behov osv. - Du kan let skifte mellem disse FancyZoner grids.

Windows

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).