PowerShell: Sådan laver du en simpel adgangskodegenerator som genererer sikre adgangskoder du faktisk kan huske

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

At lave en adgangskode som du selv kan huske men samtidig er -sikker- *host* er for mange en svær opgave og lad os slå det fast, allerede nu..... Du bør, nej faktisk SKAL benytte dig af en password manager hvor en unik adgangskode benyttes til hver eneste site, app, enhed osv... Der hvor det ofte går galt er, at adgangskoden brugt til ens private facebook også anvendes til f.eks. Office 365 (virk konto) og så er det bare at finde din arbejdsmail (der ofte fremgår på en hjemmeside ved at søge på dit navn) og så logge på med den opsnappede adgangskode.

Du kan i øvrigt finde et par blog-publiceringer om password managers her:

Et hurtigt blik på Nordpass Password Manager
At finde en password manager som man synes om og som man har tillid til, kan være en bøvlet affære og jeg har da også lavet en hurtigt sammenligning her: Lastpass vs. Keeper vs. Dropbox PasswordsEn adgangskodeadministrator er uundværlig når man ønsker at benytte sig af forskellige koder, på hvert
Lastpass vs. Keeper vs. Dropbox Passwords
En adgangskodeadministrator er uundværlig når man ønsker at benytte sig af forskellige koder, på hvert website og til hver applikation hvor login er krævet. At bruge samme adgangskode et hav af steder, bliver mere og mere risikabelt - særligt hvis man f.eks. har tilknyttet sit betalingskort til eBay…

, er det stadig ikke lige dig med en password manager el. ønsker du blot en nogenlunde "huskbar" adgangskode til hver tjeneste/service så se bare herunder hvor godt vi kan gøre det og så tager det kun 5 minutter at støbe sammen.

Folk har forskellige holdninger til, hvad en god og sikker adgangskode er og her er mit bud. En god adgangskode skal også kunne huskes og derfor er sange samt bands oplagte. Du kan også udskifte disse med alle dine yndlingsfilm osv.


01. Det første vi skal er at starte vores PowerShell ISE op. *Du kan sagtens bruge notepad/notesblok i stedet eller hvad du ellers foretrækker. Bare husk at filtypen skal kunne gemmes som .ps1 til slut.

02. Lad os nu indsætte dette i vores ISE-editor:

$titel = @('TusindStykker')
$band = @('PETERSOMMER')
$symbol = @('@','+','-','&')
$boucle = 0
while($boucle -ne 1)
{
  $min = Get-Random -InputObject $titel -Count 1
  $maj = Get-Random -InputObject $band -Count 1
  $num = Get-Random -Maximum 99
  $sym = Get-Random -InputObject $symbol -Count 1

  Write-Host "$min$maj$sym$num" -ForegroundColor yellow
  pause
}

03. Lad os afprøve denne lille kodestump ved at klikke på play-ikonet (grønt afspil -ikon). *Klik gerne flere gange og se om ikke du får et nogenlunde vilkårligt tal til slut i det generede password samt skulle specialtegnet gerne skifte af og til.

04. Se allerede nu er det jo en ret så sikker adgangskode vi har fået skabt. Desværre bliver den ret så ens at skulle bruge forskellige steder så lad os kigger nærmere på $titel og $band og tilføje lidt mere hertil.

Udskift de to øverste linjer med denne kodestump:

$titel = @('TusindStykker','MidtOmNatten','OpOgNed','SmelteEtIsbjerg','SlingrerNedAdVestergade','BabyDuHarDet','DuErIkkeAlene','MalerHjerne','SigMigHvemDuElsker','LigeNu','JegVedDetGodt','KomNuHjem','HumleBringerHyggen','KunEtKysHerfra','Hjertestarter','ValbyBakke','DigOgMig','StorMand','LykkeligFortabt','KommerTilbage','HverDag','Veninder','Hjertestarter','FatterDetNu')
$band = @('PETERSOMMER','GNAGS','GASOLIN','MALURT','THOMASHELMIG','BIGFATSNAKE','MOONJAM','MARIEKEY','NEPHEW','SORTSOL','NATASJA','GULDDRENG','BURHANG','MEDINA','KATINKABAND','JOEYMOE','WAFANDE','HEJMATEMATIK','JUNG','ALPHABEAT','CLARA','RASMUSSEEBACH','MADSLANGER','HJALMER')

Altså det du skal udskifte er:

05. Lad os nu afprøve vores adgangskodegenerator igen og se om ikke det hele er blevet mere brugbart og meget mere sikkert at anvende.

06. Sådan. Nu kan du bruge en unik og ret så sikker adgangskode hver eneste sted du ønsker!


Fået lyst til at nørde lidt mere?

"Op" sikkerheden en smule ved skifte til årstal samt er det måske lettere at huske:

$num = Get-Random -Minimum 1989 -Maximum 2022

Dette vil give dig:


*Fandt du mine eksempler for lange?

Øv´hva? Men længden er faktisk der hvor man kan se adgangskoden som MEGET GOD men du kan selvfølgelig udskifte sangtitlerne til titler som kun består af en enkelt ord.

PowerShell/wt

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).