Sådan kommer du hurtigt i gang med Adobe Premiere Rush

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Som Adobe selv skriver det så er deres Premiere Rush; Skyd. Rediger. Del. - Og det passer faktisk meget godt for nævnte er et utroligt let videoredigeringsprogram og ift. Adobe Premiere og f.eks. Davinci Resolve så er der her ikke brug for, at sætter sig ned i flere måneder for bl.a. at få styr på warp og color grading.

Adobe Premiere Rush er særligt egnet til "klip" af video skudt på din smartphone el. på f.eks. en GoPro. Premiere Rush findes også som app til Android og iOS som virker fint men ens produktivitet set i timer, er helt hen i skoven her og ligeledes er det svært at tilpasse ens klip i timeline til perfektion. Der er også færre understøttede videoformater og codecs i Adobe Rush så er der tale om raw-klips, så skal du grundingt undersøge om understøttelsen er der.

Lad os så se nærmere på Premiere Rush.

Først, har du adgang til Adobe Creative Cloud så tjek først for opdateringer til Premiere Rush. De kommer faktisk ofte lige som til deres andre programmer som f.eks. Photoshop.

Var der en opdatering? Så har du sikkert fået adgang til flere funktioner el. mere stabilitet end v1.5.50 som jeg benyttede på dette tidspunkt.


1. Det første vi skal er at lave et ny projekt så derfor skal vi have klikket på Create New Project og bagefter dette, så skal du finde på et kaldenavn/alias.

2. Klik nu på det lille tandhjul ude til højre, ud for det kaldenavn/alias som du lige har skrevet. Vælg her om det f.eks. er en 16:9 formats video du er ved at klippe sammen.

3.Vælg nu de ønskede videoklip + evt. musiknumre du ønsker at klippe sammen. - Bare rolig, du kan vælge flere senere hvis du glemmer nogle af dem.

4. Nu har du fået de valgte videoklip ind i din timeline i den rækkefølge, du har valgt dine mediefiler hvilket faktisk er pænt irriterende da det ikke er ens betydigt med, at der er sådan man ønsker at anvende dem. Så nu fjerne vi dem lige... - Du kan bare markere og så klikke på del-tasten på dit tastatur men det er ikke nemt at vise på en GIF ;-).

5. Lad os nu begynde at trække de ønskede klip ned i vores timeline, i den ønskede rækkefølge ved at klikke på arkiv-ikonet og derefter er det bare træk-og-slip.

6. Nu er der to typiske veje at gå. 1). Tilføj et klip og afkort (klip) længden for hver enkelte klip og derefter tilføje næste klip. Så kan du let holde et overblik. 2) Træk alt ned i den rigtige rækkefølge i din timeline og så klip bagefter. Intet er rigtig el. forkert her og metode 1 er rar særligt hvis mange klip og ingen siger at første afkortning af klippet skal være den endelige. Du kan sagtens trække det længere senere.

7. Hvis vi allerede nu ved, at der ikke er behov for lyd/speak over klippet, eller man har optaget det på en stand-alone enhed (ekstern) og vil sync senere, så er det lettest at fjerne dette i takt med at hvert klip tilføjes. - Dette gør du ved at højreklikke på det ønskede videoklip, vælg så Seperate Audio og slet derefter lydsporet enten ved brug af højreklik el. klik på del-tasten på dit tastatur.

8. Allerede nu har du nok fået styr på at klippe en god video sammen og mere behøver du faktisk ikke at vide for at lave noget godt... Med lad os gå lidt mere i dybden. Lad os nu sige vi ønsker at tilføje et eller flere musiktracks. Dette før vi lettest ved først at slå visningen af flere spor til. Det gør vi ved at klikke på tracks-ikonet som set her:

9.  Nu har du fået adgang til tre ekstra video-spor og tre lydsport. Klik nu på + ikonet og bruge et eller flere af de musiktracks som Adobe gratis stiler til rådighed, disse kan bruges på f.eks. YouTube uden du skal tænke på rettigheder/copyright. Du kan også bruge dit eget ved at klikke på arkiv-ikonet og tilføje dine egne lydfiler hertil. Det er dog lettere bare at trække dem ind i lydsporet fra den mappe hvori, filerne befinder sig. - Epidemic Sound kan i øvrigt anbefales hvis du mangler musik og lydeffekter.

10. Nu vil det være fedt hvis musikken selv kunen skrue ned, når nogen talte men hov det kan vi faktisk gøre med få klik. - Klik på lydikonet ude til højre når du har valgt den ønskede lyd hvor auto-duck skal slås til. Udfold Advanced (hvis den ikke allerede er dette) og klik i "afkrydsningskassen" ud for Auto duck. På skyderen kan du vælge hvor højt lyden skal være i baggrunden når auto-duck finder speak/tale i dine klip. *Herinde kan du også lave klippets lyd højere el. lavere mv.

11. Nu kan vi begynde at kigge på overgangseffekter mellem de forskellige klip. Dette gøges ved at klikke på ikonet med de tre steger som også har et lyn ude til højre. Når du har fundet den som du ønsker at bruge, træk denne mellem de to klip hvor den skal bruges. I duration over overgangseffekterne vælges med slideren hvor længe overgangen skal tage.

12. Nu vi er ved at komme dertil, hvor det er blevet tid til at color grade din video. Har du taget alle klip i tidslinjen med samme kamera så kan du sagtens lave color grading for alle på en gang. Hvis ikke bliver du nødt til at tage dem en for en. Color grading er det som gør, at din video ser meget mere profesionel ud. Klik på de tre cirkler ikonet så går ind over hinanden ude til højre og vælg en færdigdifineret preset. *Du kan også tilpasse et preset når valgt, bare klik på edit. **Du kan også lave dine egne ved at klikke på de tre prikker efterfulgt af Create Preset. - Næsten alle videoklip bliver bedre med det preset som er kaldt SL Fuji.

For at bruge en preset under color grading skal du blot klippe på det eller de klip du ønsker at color grade efterfulgt af klik på hvilken preset du vil bruge.

13. Nu har du lært det vigtigste i Adobe Premiere Rush så nu kan du forsøge dig med at lave en export af det som du har lavet. Klik på Share oppe i topmenun. Ændre nu på klip-navn samt hvor du ønsker at gemme din fædige video. Inden du gør dette vil det dog være smart at gå under Advanced Settings og tilpasse din export til f.eks. framerate på 23,976 hvis du har optaget dine klip i denne framerate. Samt kan du f.eks. vælge at gemme i 2K el. 4K.

14. Når klar så er det bare at klikke på den blå Export knap og så afvente at rendering bliver færdiggjort. Så er din video klar til brug! Vælger YouTube el. Facebook kan du uploade direkte til f.eks. din YouTube kanel ved at indtaste dit login.

Sådan nu har du lært det du skal vide for at komme godt i gang med Adobe Rush.

Foto & VideoSoftware/Apps

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).