Springbank 15 År

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Springbank er kendt for for at være et vaske ægte håndværksdistilleri hvor stort set alt laves on-location – fra gulvmaltning til tapning og blev i 1828 grundlagt af Archibald Mitchell (I dag er det den femte generation af familien Mitchell der ejer og styre Springbank.) og er dermed Skotland’s ældste selvstændige destilleri. Faktisk så er deres whiskyer de mest håndlavede i Skotland.

Denne Springbank 15 år er modnet udelukkende i sherry. Hele deres “line-up” har aldrig set skyggen af chill-filtrering og der tilsættes hverken karamel eller anden farve. 46% alkohol. Der skulle i øvrigt være tale om en peat malt på 8 PPM.

Priser / Awards:

 • Bronze, Daily Dram – 2014 Malt Maniacs Awards.
Springbank 15 År på papir / hvid baggrund

Farve:

Teak.

Næse:

Allerede her er man ikke i tvivl om, det er en Springbank man har fået fat i – behagelig sherried malt, uld og hør, læder samt en anelse tørv (alá svovl-retning). På samme tid er den yderst frugtholdig og er er vi ude i grønt æble, pære, fersken, lime, passion frugt, mango og blomme.

Smag:

Vi starter ret tørt ud og følelsen er olieret hvor jord, tørv og meget svag røg mødes, i en fin balance. Her gør sherry noter også sit indspark på samme tid. Lige som ved næsen, finder vi også her æble, pære og blomme men fersken og bl.a. mango er godt afdæmpet, på nippet til at være helt væk, her er også noget i retningen af knust kaffebønne og digestive kiks. Der er lidt hints fra hårlak på læberne, særligt hvis man selv har prøvet at stå hos en frisør, hvor cylinderbeholderen næsten er blevet tømt i rummet, giver det slet ikke mening så voksduft blandet med marcipan og noget bittert.

Afslutning:

Længden befinder sig mellem medium og lang og er lidt varm i det. Rigtig flot jord og tørv med god sødme fra pære, æble, blomme og fersken. Digestive kiks bliver igen tydeligt ved lidt gurgl i munden samt får denne metode også lidt af den uld og hør frem, det var muligt at finde med næsen. Røgen var der mest af i smagen men man kan stadig godt fornemme at den var der.

Resultat, tanker og score:

Resultat: 92/100. 

Ikke den allerbedste Springbank men langt bedre end 10 og 12 års udgivelserne – virker meget mere som et færdigtænkt produkt. 18 års udgivelsen er den bedste i deres “line-up” som vi på nuværende tidspunkt, ved publicering, ikke har anmeldt endnu men vil helt sikkert ske, engang.

Til en pris på 649,- er værdien for pengene i denne 15-års skyhøj og Springbank er for mange, enten elsk el. had. – Som med deres andre dram udgivelser, er det her let at finde den næsten berømte Springbank duft og smags karakter og en dråbe vand gjorde den meget anderledes uden at blive helt “flad”.

Whisky

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).