Test af Filen.io Cloud Storage

Ron Brevstgaard
Ron Brevstgaard

Så skal vi have afprøvet om Filen.io vil være et billigere alternativ til bl.a. Tresorit og MEGA som også slår sig på at være et sikkert cloud storage til ens filer. Hvorfor så kigge på Filen.io? Jo deres startpakke med 100 GB life-time til €29.99,- vil for mange være nok, og det er da også befriende med en mængde "skyplads" uden at man skal betale for det hvert år.

Nå, lad os dykke lidt mere i dybden inden vi plapre løs.


Sikkerhed (kryptering)

Filen.io (bedre kendt som bare "Filen") gør som forventeligt brug af end-to-end-kryptering da de ellers ikke var værd at kigge nærmere på. Dette vil sige, at

Filen er en fuldstændig nul viden end-to-end krypteret cloud storage hvor selv ikke folkene bag har adgang til dine krypteringsnøgler. Dvs. kun du kan tilgå det uploade indhold/materiale og det er jo meget smart hvis du har et eller flere billeder hvor du står i -bar røv og dolk-. Udover dine filer selvfølgelig er krypteret så gælder dette også for mappenavne og dine filmetadata (såsom mimetype, størrelse osv.).. Det her kan man nok regne ud, shocker, at krypteringen/dekrypteringen sker i brugerens app/browser.

 • Der er mulighed for 2FA (Two Factor Authentication) hvilket du bestemt bør slå til. f.eks. ved brug af Authy.

Hvis det ikke er nørdet nok. Så har hver krypterede fil sin egen krypteringsfil (lad os sige at hver fil du uploader, har sin egen hængelås, med sin egen tilhørende nøgle). Hver lås/nøgle er smedet med forskellige takker/tænder (AES-GCM 256 bit). Nøglen kan kun findes og bruges automatisk til at tilgå filerne når der logges på. F.eks. bliver filernes miniaturebillede (thumbnail) generet ved at dekryptere den krypterede fil, ændre dets størrelse, så komprimere det og til slut gemme det i brugerens lokale lager/disk"område".

Servere står hvor?

Filen gør heldigvis ikke brug af United States of America men i stedet Tyskland hvor folkene bag også har til huse. Hvor Filen har deres datacentre står ikke beskrevet... men de bruger eget udstyr og har ligeledes givet indblik i, at de gør brug af web cluster (flere nodes) og at databaser mv. er i forskellige datacentre efter 6+3 tilgangen. Dvs vi har kodningsplit fordelt på flere datacentre.


1. Nu lad os kigge på hvordan Filen er at bruge fra ens browser:

Som hos enhver anden cloud storage provider har vi en brugerfalde der bl.a. tillader os at uploade filer, omdøbe og slette. Filen har valgt en meget enkel udgave og kommer du fra f.eks. Dropbox, ja så er brugerfladen lidt mindre fancy og alt glider lidt mere "hakket". Når det så er sagt så gør Filen det den skal uden at gøre det på en fancy måde.

Særligt foto-delen halter og mange filtyper er endnu ikke understøttet andet end de mest gængse som .jpg/.jpeg, .png og .gif. Dvs. "skyder" du dine billeder i et eller andet raw-format (f.eks. .dng), ja så glem alt om at gennemgå dem online, i din browser, medmindre du først vil til at hente dem ned og så bagefter se dem igennem.

Heldigvis sker der mere når vi finder en jpg fil. - Så virker miniaturebillede (thumbnail) og zoom-funktionen men det virker utroligt halvhjertet sammenlignet med hvor godt tingene virker hos andre cloud storage providers men brugbart er det da.

Ellers så er det ret ligetil. Upload en mappe og upload så dine filer eller bare "smid" alle filerne op i din cloud uden at tænke. Valget er dit, eller det er det næsten for begynder du automatisk at skulle uploade filer fra en SSD i de respektive mapper så bliver det mere tricky som det er pt.

Lydafspiller/musikafspiller:

Lad os f.eks. se hvor let det er at navigere til et bestemt musiknummer og afspille denne.

Det gik jo faktisk let men nu er vi igen tilbage til, at tingene er ret så simple og hvor bl.a. .mp3 understøttes så må man kigge langt efter f.eks. .flac. I øvrigt bør det også nævnes at afspilleren er ret så ubrugelig.

Videoafspilleren er lidt bedre ift. understøttelse af diverse filtyper. Bl.a. går det godt med .mp4 og .mov dog sker der intet med f.eks. .webm der ellers ville tillade mindre diskbrug.

Man bør dog bemærke at hvis ens videoklip tager 20 minutter og derover, så er der godt nok lang tids preload/buffer hvor du næsten kan nå at hente én kop kaffe inden selve afspilningen går i gang.

Og ellers har vi mulighed for at dele en fil eller mappe med andre som vi kender det fra de fleste andre cloud providers. Vi har også adgang til lidt statistik som man nok kun vil bruge til at få indblik i ens diskforbrug der dog altid kan ses nederst til højre.

Ellers er der ikke så meget andet end skrive at det virker men det er også ret så sparsomt. Intet fancy-pancy.


2. Filen Sync (Software til installation)

Så er vi kommet til selve applikationen som kan installeres på Win (Windows) og Mac. Funktionerne er helt de samme så vi kigger blot på den ene af dem. - Det var alligevel heldigt. Så går det her lidt hurtigere ;-)

Nå, medmindre vi er i gang med at "uppe" el. hente er der ikke meget at se så lad os se hvordan det ser ud, når ens sync er i gang.

Som vi kan se her, så går det jo fint med at få uploadet via Filen-klienten (Appén). Hastigheden rammer i snit 12 MB/s og max. har været 37,2 MB/s når det har gået rigtigt godt. Det er langt fra wauh´men stadigvæk ok.

Hvad er der så at finde i Filen-applikationsindstillingerne? Jo vi har standardtingene såsom "Kør ved startup", Sync-regler, Konto (den har vi ikke kigget nærmere på af hensyn til lidt privacy uden for meget GIF redigeringsarbejde) og så kan man bl.a. se "sync"-problemer hvis en fil f.eks. har et for langt filnavn. Vi har mulighed for at begrænse hastigheden så du stadig kan spille Candy Crush Saga for fuld skrue og så der mulighed for at lave nogle genvejstaster. F.eks. sætte upload(sync) på pause.

Og nu til opsætningen af sync-regler...

Man skulle tro at dette er legende let og er det egentligt også men der er et par menér.

Som set i denne GIF har jeg lavet sync-reglen; at mit SSD-drev (Drev D) skal sendes til Filen som backup (Primært feriebilleder). Denne del er ok og let men det kan ikke lade sig gøre i rodmappen, altså selve D-drevet. Derfor skulle en undermappe laves og det blev så "PrivateFiles". Lad os så sige at jeg kun vil syncé bestemte mapper. Det kan jeg ikke få lov til da den så brokker sig noget så gevaldigt  over, at stien allerede er "tilknyttet". Dvs at på D-drevet er det kun en enkelt mappe som kan vælges. Så det er med at tænke sig om, hvordan ens struktur så skal være.


3. Filen-app til smartphone

Appén fungere fint på alle testede enheder (dette omfatter OnePlus 10 Pro, OnePlus 6T, iPhone 12 Pro og iPhone 7 plus). Også her har vi let adgang til vores filer hvilket er forventeligt.

Appéns billede visning er ok og går let men hvis video, så skal man igen væbne sig med en anelse tålmodighed. Men som set herunder er der intet fancy og zoom med to fingre bliver hurtigt din ven ;-). Ventetiden på indlæsning af store billeder er ind i mellem til den meget lange side, så noget cache ville være rart, andet end at vente på, at alle bliver bliver cached slavisk fra toppen i mappen. Der er umiddelbart ingen komprimering af billederne når fra mobilenhed så det går ret sløvt på alle fronter. Åbning af doc-filer mv. kræver i øvrigt at word er installeret på enheden.

Automatisk upload af billeder taget er heldigvis også understøttet, for dem der søger denne funktion.

Denne funktion er jeg både for og imod. Det kan hurtigt bliver et sikkerhedsproblem hvis man tager af alt muligt uden at tænke sig om men når -man- engang i mellem er på ferie, ja så giver det god mening, i tilfælde af at man skulle ødelægge ens telefon eller en eller anden skulle "låne" den.


Endelige dom!

Faktisk overraskende ok. Filen er meget upoleret og "rå" og funktioner mangles men sikkerhedsmæssigt meget bedre end f.eks. OneDrive, Google Drev el. Dropbox.

Særligt hvis man hopper på deres engangsbetaling der giver dig 110 GB plads hvis dette er nok. Her er der tale om sølle €29.99,- i engangsbetaling og er det ikke plads nok så plejer de at have super gode priser til Black Friday. F.eks. var der 6TB lifetime til €400. Jeg husker desværre ikke prisen på deres 2TB men var bestemt til at betale og hurtigt tjent hjem igen vs. at betale hvor måned for f.eks. Google Drev.


! Værd at bemærke ift. diskforbrug/diskplads

Du har umiddelbart brugt al din diskplads selv om filerne fylder mindre? Det kan føles som om man er blevet snydt, når man har uploadet de første 50GB og der ikke længere er plads men typisk er det pga. filversionshåndteringen at dette problem påstår. Det er godt at have lidt "backup" ift. tidligere versioner af hver enkelt fil men hvis det blot handler om, at få filerne uploadet så er det træls at få ens cloud storage fyldt før beregnet. Det er dog heldigvis let at løse som set herunder:

IT-sikkerhed

Ron Brevstgaard

IT-Supporter, Herning HF & VUC. + Tidligere Linux Sysadmin / Systemadministrator (5 års erfaring). +8 års erfaring med SEO og link building +11 års erfaring med udvikling af hjemmesider og webshops.

Kommentarer


 1. Minimal og anonym sporing af brugeradfærd.
 2. Eneste brug af cookies er _cfduid og _cflb - WAF og Load Balancing.
 3. Ingen deling af data med f.eks. Google.
 4. Databehandlingsaftale lavet med Cloudflare.
 5. Databehandlingsaftale lavet med DigitalOcean(DO).
 6. Kontaktformular er tilknyttet ProtonMail.
 7. Automatisk sletning af mails efter 30 dage.
 8. Filer modtaget opbevares med AES256 i CFB-mode.
 1. Ansible Advanced - Hands-On - DevOps.
 2. Google IT Support Professional Certificate.
 3. The Complete Node.js Developer Course (3rd Edition).
 4. Certified Microsoft Innovative Educator (MIE).
 5. Hootsuite Social Marketing Certification.
 6. Google Fundamentals of Digital Marketing 2019.
 7. Google Analytics for Power Users.
 8. Google Shopping ads Certification.
 9. Google Ads Search Certification.
 10. Google Analytics for Power Users.
 11. Aruba Certified Network Security Associate (ACNSA).
 12. *For datoer mv. - Se LinkedIn.
 1. Introduktion til PowerShell (Teknologisk Institut).